"Nem számít milyen kevés pénzed vagy vagyonod van. Ha kutyád van,
gazdag vagy." (Luis Sabin)


2012. április 17., kedd

Kullancsveszély! - most nagyon aktuális

Április van, rajzanak a kullancsok. Bár sajnos szinte egész évben lehet velük találkozni, most fokozottan figyelni kell a kutyusokra (és cicákra) valamint magunkra is. Ami ajánlott - több állatorvost is kifaggattam a témában - kullancs elleni nyakörv + havonta spot-on készítmény. Még így sem mehetünk biztosra.
Többektől hallottam, hogy a Scalibor nyakörv nagyon bevált, ezért idén Gréti és Rozi is azt kapott. Számomra a Kiltixszel szemben több előnye is van: nincs szaga, vízálló, szunyogok ellen is véd. Viszont máshogy hat, mint a Kiltix, ezért kb. egy hét, míg elkezdi kifejteni a hatását. Fontos, hogy azért úszás előtt vegyük le, mert a halakra veszélyes. Ha túlságosan elkoszolódik, szárazon le kell törölni, vagy tompa késsel levakarni a belső oldaláról a szennyeződést, zsiradékot, így jobb lesz a hatása.
Nagyon fontos odafigyelni, mert az ismerősök között csak az elmúlt héten 2 Babesiás kutyus volt (az egyik épp Pihe). Tehát ha a kutyusunk lázas, bágyadt, nem eszik, AZONNAL orvoshoz kell fordulni, mert ez a betegség sajnos 1-2 nap alatt végzetes lehet.
Ami még lényeges: egyre több Dirofilaria ferőzésről hallani ( lásd Gréti tavaly év végén). Ez az úgynevezett szív- vagy bőrférgesség. Szerencsére nálunk inkább a bőrférgesség fordul elő, de ez is kellemetlen betegség. Érdemes tehát a szúnyogok ellen is védeni a kutyusokat, mert így terjed ez a "kedves" kis élősködő. Én ezért használok olyan spot-ont és nyakörvet, ami szúnyogokra is hatásos.

Mindenkinek ajánlom, hogy ezekre nagyon figyeljen oda! Bár nem olcsók a kullancs elleni készítmények, még mindig sokkal jobb, mint a betegség vagy a kutyus elpusztulása!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése