"Nem számít milyen kevés pénzed vagy vagyonod van. Ha kutyád van,
gazdag vagy." (Luis Sabin)


2012. október 26., péntek

Babézia

Annyi minden történt az utóbbi időben amiről érdemes - és fogok is - írni. De sajnos a legaktuálisabb egy betegség. Gréti vasárnap este már kicsit bágyadt volt, de hétfő reggelre már egyértelműen nem volt jól. Nem evett, lázas volt (40,1). Úgyhogy pihenőnap révén reménykedve, hogy valamelyik orvos rendel Dunaharasztin, útnak indultunk. Végső esetben egy non-stop klinikára mentünk volna, de szerencsénk volt. Dr. Nagy Andrea (Mancs-Ranch) épp műtéthez készülődött, így a rendelő nyitva volt. Így a műtét után rögtön megnézte Grétit és megállapította, hogy Babéziás. Kapott 3 szurit (Imizol) és szerdára visszahívott minket ismétlő injekcióra. Szerencsére időben orvoshoz kerültünk, ezért úgy tűnik, Gréti megúszta a komolyabb problémát!
Nem hiába hangsúlyozta a kiképzőnk minden egyes alkalommal kullancsszezonban, hogy akinek a kutyája nem eszi meg az ételét, bágyadt, lázas, vagy esetleg már véreset pisil AZONNAL menjen orvoshoz. Sajnos a Babézia esetében nem lehet késlekedni. Ha időben elkapják teljesen gyógyítható, de ha nem, halálos.

http://www.allatorvosdunaharaszti.hu/hasznos-informaciok/kullancs-terjeszti-babesiosis/6186/

Tehát ami fontos:
Megelőzés: Spot-on, nyakőrv, séta utáni "kullancsvizit". Nekem a Scalibor nyakőrv nagyon bevált, csak sajnos most későn cseréltem.
Megfigyelés: a jó gazdi ismeri a kutyáját, feltűnik neki, ha valami nincs rendben
Azonnal orvos: ne várjuk meg a következő rendelési napot, rögtön menjünk orvoshoz.

Mivel a mostani időjárási viszonyok nagyon kedveznek a kullancsoknak, fokozott figyelmet kell fordítani a kutyánkra!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése